İşgücü azaltmak zorunda kalan bir kurumda bu uygulamayı sancısız ve etkili bir biçimde yürütmek için insan kaynakları sorumlularının yapması gereken bir dizi iş bulunmaktadır. Bu yazıda bu adımlardan bahsedilmektedir.
İşgücü azaltmak zorunda kalan bir kurumda bu uygulamayı sancısız ve etkili bir biçimde yürütmek için insan kaynakları sorumlularının yapması gereken bir dizi iş bulunmaktadır. Bunlar şu adımları içerir:
- İletişim: İşten çıkarmalar sırasında hiçbir şey iletişim kadar değerli değildir diyebiliriz. Çalışanlar işyerinde olan biten hakkında bilgi edinmek isterler. Yapılan araştırmalar, çalışanlarını gelecekle ilgili planları hakkında bilgilendirmeyen işverenin büyük risk aldığına, şirket için değerli kişilerin yabancılaşmasına neden olduğuna dikkat çekiyor.
- Eğitim: İşgücü azaltmaları ‘bir defaya mahsus’ bir uygulama olmayıp artık iş hayatının kaçınılmaz bir parçası olarak görülmelidir. Bu koşullarda, çalışanların da her zaman böyle durumlara hazır olmaları gerekir. İnsan kaynakları da çalışanları yeni gelişmelere hazırlamak kadar geride kalanların verimliliğini artırmak bakımından da eğitimlere önem vermelidir.
- Veri toplama: Bir şirket işgücü azaltmasını nasıl yaşarsa yaşasın, İK şirket içindeki her kademeden bilgi toplayarak yönetimi çalışan tepkileri hakkında bilgilendirmelidir. Zamanında önlem alınmazsa kurum içinde parçalanmalar ve iktidar savaşları ya da olumsuz söylentiler başgösterir; yöneticiler resmin bütününü gözden kaçırabilirler.
- Güçlü liderlik: İşten çıkarma uygulamasına önderlik etmek ve iletişimi yönetmek aslında şirket başkanı ve üst yönetime düşer. Bu yapılamıyorsa, İK üst yönetim adına sorulara cevap verme işini üstlenmeli ve ateşi düşürmelidir. İşten çıkarmalar sırasında bir yandan giderilmesi zor bir bilgi açlığı, bir yandan da kızgınlık, korku ve belirsizlik duyguları yaşanır. Liderlik yokluğunun doğurduğu boşluk, verimliliği ve morali büyük ölçüde zarara uğratır.
- Adil ve eşitlikçi uygulama: İşten çıkarma yaşanırken, kurallar, ayrım yapmadan eşit koşullarda uygulanmalıdır. Gerek işten çıkarılanların, gerekse geride kalanların olayı nasıl algıladıkları çok önemlidir. Yöneticilerin bu süreçte uygun bir rol üstlenmemesi, moral ve verimliliğe büyük zararlar verir.
- Süreci doğru yönetme: İşten çıkarmaların işyeri iklimini etkilemesi olağandır. İnsan kaynaklarının olaya hakim olabilmesi için yetkiye ihtiyacı vardır. Gerek çalışan tepkilerini ölçmek açısından, gerekse yönetimin belirlenen kurallara uyup uymadığını izlemek için olsun böyle bir yetki kullanımı gereklidir.
Baltaş-Eksen İADE hizmeti, yalnızca işini kaybetmiş kişilere danışmanlık vermekle yetinmeyip, aynı zamanda yönetimlere ve insan kaynakları birimlerine de sürecin nasıl yönetileceği konusunda danışmanlık sunar. Böylelikle zorunlu, ama sancılı bir sürecin hafifletilmesi ve tüm taraflarca kabul edilebilir sınırlar içersinde yaşanması sağlanır.
Kaynak:
- Greengard, Samuel. HR’s Role in an Effective Downsizing, Personnel Journal, November 1993, Vol. 72, No.11 s. 68.
Yorum Bırakın
E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir