Toplam Kalite Yönetiminde Ekip

Toplam Kalite Yönetiminde Ekip

Toplam kalite yönetiminin başarıya ulaşmasında önemli olan “ekiplerin varlığı” değil, ekiplerin “birlikte etkin çalışabilme” becerileridir. Bazı uyumlu ekiplerde, grubun iklimini bozmamak için, birbirinin fikrine karşı çıkmama eğilimi ortaya çıkabiliyor. Yüksek performans, farkları kabullenerek bunlardan yararlanma felsefesini benimseyen ekiplerde görülebilir.

Toplam kalite yönetimi kavramının konu edildiği pek çok kitap ve makalede, birimler içinde ve birimler arasında oluşturulması gereken ekiplerin önemi anlatılmaktadır. Ekip çalışması, tek bir alanda uzmanlaşmış çalışanların üstesinden gelemediği farklı müşteri ihtiyaçlarının karşılanmasına imkan verir. 

“Ekip Çalışması ve Toplam Kalite” kitabının yazarı Gene Milas; yöneticilerin, gözetmenlerin, danışmanların ve toplam kalite yönetimi ekiplerinin başarılı olabilmesi için takip etmeleri gereken yolu gösteren bir kılavuz hazırlamıştır. Milas’a göre toplam kalite yönetimi ile çalışanlara, iş güvencesi, öğrenme ve kariyerlerinde gelişme olanakları sağlanacağının ve yetkilendirme sonucu üst düzeyde iş doyumu yaşanacağının anlatılması gerekir. Bunun sonucu çalışanların kendileriyle, işleriyle ve kurumlarıyla gurur duyması ve her değişimde ilk akla gelen “Bunun bana yararı ne?” sorusunun cevabını kendi kendilerine vermeleri sağlanacaktır.

Korukonda, makalesinde, “ekip çalışması” ve “bireysel yetkilendirme”nin birbirine karşıt kavramlar olduğunu ve bunun bir toplam kalite uygulamasında aşılması kolay olmayan sorunlar doğurabileceğini söylemiştir. Toplam kalite uygulamalarında yaşanılan bu sorunlar ancak bireysel kaliteye, ekip kalitesine ve yönetimin kalitesine dayanarak çözülebilir. 

DePall Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kenneth Thompson, toplam kaliteyi anlattığı makalesinde, ekiple ilgili olarak; “Birbirine sımsıkı sarılan bireylerden oluşan bir ekip kurun, ancak fikirleri analiz ederken çatışmaya açık olun” demektedir. 

Ekip çalışması sırasında çok defa ekiplerin kendilerinden beklenen düzeyde başarılı kararlar vermedikleri görülmüştür. Çünkü, toplam kalite yönetiminin başarıya ulaşmasında önemli olan “ekiplerin varlığı” değil, ekiplerin “birlikte etkin çalışabilme” becerileridir. 

İyi ekip olma özellikleri

Ekip oluşturulurken en çok “bağlılığı geliştirmek” üzerinde durulmaktadır. Ancak diğer taraftan, ekiplerin çok sıkı bağlı olması grup kararlarının değerini düşürebilmektedir. Ekip kararlarının taşıdığı yüksek risk sosyal psikolojinin önemli konularından biridir. Bu sebeple “ekip oluşturma ve geliştirme” çalışmalarında konu, gelişim sağlayacak bir ciddiyetle ele alınır. Etkin bir grup, yıkıcı bir çatışmaya meydan vermeden ve bağlılığı bozmadan farklı bakış açılarını tartışabilmelidir.

Gerçekten biz de, bazı uyumlu ekiplerin, grubun iklimini bozmamak için birbirlerinin fikirlerine karşı çıkmadıklarını sık sık gözlemlemekteyiz. Bu durum, doğal olarak ekip çalışmasından beklenen sinerjiyi engellemektedir.

Yüksek performans ancak “farkları kabullenerek bunlardan yararlanma” felsefesini profesyonel bir anlayışla benimseyen ekiplerde görülebilir. 

Toplam kalite yönetiminin başarısızlık öykülerini inceleyen C. Miller, bu kuruluşlarda toplam kalite yönetiminin doğru uygulanmadığını düşünmüştür. Bir başka deyişle, şirketleri başarısız kılan toplam kalite yönetimi olmayıp, şirketlerin kendisidir. 

Benzer şekilde ekipten beklenenin elde edilemediği durumlarda da şirketi başarısız kılan “ekip çalışması” olmayıp, şirketin ikliminin ekip çalışmasını başarısız kılmasıdır. Bir grup insanı, “ekip” olarak isimlendirilmekle bu kişiler ekip olmazlar. Ekip olabilmeyi öğreninceye kadar “grup” olarak kalırlar. Bunu öğrenebilmek ise yoğun çaba harcamayı gerektiren bir süreçtir. İnsana Yatırım® ve Ekip Oluşturma Geliştirme® programları, toplam kalite yönetimini yeni bir anlayışla ele almayı sağlayacak temelleri oluşturur.

Kaynaklar:

  1. Milas, Gene H., Guidelines for organizing employee TQM teams. IIE Solutions V28, n:2, Feb 1996. Korukonda, Appa Rao: Watson, John G; Rajkumar, T.M., Beyond teams and empowerment: A counterpoint of two common percepts in TQM. SAM Adv. Management Journal, Winter 1999, 64.
  2. Thomson, Kenneth R., Confronting the paradoxes in a total quality environment, Organizational Dynamics, Winter 1998, 26.
  3. Baltaş-Baltaş Ekip Oluşturma Geliştirme El Kitabı Baltaş Bilgievi Yayınları, Yayın No: 5, 1993.
  4. Baltaş-Baltaş Mükemmellik Yolunda Ekipleşme Eğitimci El Kitabı, Baltaş Bilgievi Yayınları, 1997.
  5. Miller, Camille W., Serious evaluation needed before embracing team concept, Roanoke Times & World News; Roanoke, Dec 20, 1998.

Diğer Makaleler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi