Gözü Kapalı Seçim Yapmamak İçin: HPI Hogan Kişilik Ölçümü

Gözü Kapalı Seçim Yapmamak İçin: HPI Hogan Kişilik Ölçümü

İş dünyasında yaygın olarak kullanılan kişilik testlerinden Hogan Kişilik Ölçümü (HPI-Hogan Personality Inventory) Prof. Dr. Robert Hogan tarafından ilk olarak 1984 yılında yayınlanmış ve 1992 yılında bugünkü halini almıştır. HPI, başta ABD ve İngiltere olmak üzere birçok ülkede çok uzun süredir işe alımlarda, kurumsal ve kişisel gelişim değerlendirmelerinde kullanılmaktadır. HPI’ nin Türkçe’ye çevirisi ile ilgili bilimsel analizler, testin standardizasyonu ve Türk normlarının belirlenmesi çalışmaları Baltaş-Baltaş Yönetim, Eğitim, Danışmanlık tarafından tamamlanmıştır. Testin güvenilirliği iki hafta arayla 180 kişiye test-retest uygulaması ile gerçekleştirilmiştir. Yedi temel faktörde ortalama güvenilirlik korelasyonu anlamlı düzeyde bulunmuştur (rtt = o.86). Bu süreç sonunda HPI, iş dünyasına geçerliliği ve güvenilirliği ispatlanmış ve Türk normlarına uygun bir değerlendirme aracı olarak kazandırılmıştır.

Gerek kağıt-kalem, gerekse bilgisayar uygulaması olan ve 206 sorudan oluşan HPI’nin uygulama süresi, ortalama 20 dakikadır. Bilgisayar yazılımı, her uygulama bitiminde, isteğe göre farklı ayrıntılarda raporlar almayı mümkün kılar.

İş dünyasında yaygın olarak kullanılan kişilik testlerinden Hogan Kişilik Ölçümü (HPI-Hogan Personality Inventory) Prof. Dr. Robert Hogan tarafından ilk olarak 1984 yılında yayınlanmış ve 1992 yılında bugünkü halini almıştır. HPI, başta ABD ve İngiltere olmak üzere birçok ülkede çok uzun süredir işe alımlarda, kurumsal ve kişisel gelişim değerlendirmelerinde kullanılmaktadır. HPI’ nin Türkçe’ye çevirisi ile ilgili bilimsel analizler, testin standardizasyonu ve Türk normlarının belirlenmesi çalışmaları Baltaş-Baltaş Yönetim, Eğitim, Danışmanlık tarafından tamamlanmıştır. Testin güvenilirliği iki hafta arayla 180 kişiye test-retest uygulaması ile gerçekleştirilmiştir. Yedi temel faktörde ortalama güvenilirlik korelasyonu anlamlı düzeyde bulunmuştur (rtt = 0.86). Bu süreç sonunda HPI, iş dünyasına geçerliliği ve güvenilirliği ispatlanmış ve Türk normlarına uygun bir değerlendirme aracı olarak kazandırılmıştır.

Amacı normal dağılımdaki farklı kişilik özelliklerini saptamak olan HPI, kişilik psikolojisinde üzerinde uzlaşılan Beş Temel Faktör Modeline dayanmakta ve kişiler arası farklılıkları belirleyici yedi temel faktörü ölçmektedir. 

TEMEL ÖLÇEKLER
1. İç UyumKendine güven, öz saygı, baskı altında dinginlik
2. SosyallikDışadönüklük, topluluk içinde bulunmaktan hoşlanma, sosyal etkileşim ihtiyacı
3. HırsÖnayak olma, rekabetçilik ve liderlik potansiyeli
4. UzlaşılabilirlikSıcaklık, samimiyet, ilişkileri sürdürebilme yeteneği
5. SorumlulukYaptığı işe özen gösterme, kendine hakim olma, çalışkanlık
6. Yeniliğe AçıklıkHayal gücü, merak ve yaratıcılık potansiyeli
7.Öğrenmeye 
Açıklık
Kendini geliştirmek için eğitim ve öğrenimle ilgilenme, güncel kalabilme isteği

HPI’ın işe alımlarda kullanmasını sağlayan en önemli özelliklerinden biri de, belirli işlere olan yatkınlığı tanımlayan altı mesleki ölçek üzerinden kişilerin farklılıklarını ölçmesidir. 

MESLEKİ ÖLÇEKLER
Hizmet YönelimiHizmete hazır olma, memnun etme arzusu, müşterilere karşı saygılı olma
Strese DayanıklılıkStresle başa çıkabilme yeteneği
GüvenilirlikKişisel bütünlük, sorumluluk, kurumdaşlık
Büro İşleri PotansiyeliTalimatlara uyma, ayrıntılara dikkat etme, kendini düzgün ifade edebilme
Satış PotansiyeliEnerji, sosyal beceri, müşterilerin sorunlarını çözebilme yeteneği
Yöneticilik PotansiyeliLiderlik yeteneği, planlama ve karar alma becerisi

Gerek kağıt-kalem, gerekse bilgisayar uygulaması olan ve 206 sorudan oluşan HPI’ nin uygulama süresi, ortalama 20 dakikadır. Bilgisayar yazılımı, her uygulama bitiminde, isteğe göre farklı ayrıntılarda raporlar almayı mümkün kılar. 

Bu testin bir özelliği de, insan kaynakları departmanlarına ve danışmanlık şirketlerine, belli bir ‘kredi karşılığında’, test sonuçlarına ve raporlara anında ulaşma imkânı vermesidir. Böylece işe alımlarda zaman kazanarak adaylar hakkında daha hızlı karar verilebilir.

Raporlar açıklayıcı bir dille kişinin güçlü ve zayıf yönlerinin çok yönlü bir değerlendirmesini yapmakta, hangi işlerde başarılı olunacağı ve iş performansına ilişkin ipuçları vermektedir. 

Ayrıca, kuruma ait veriler, HPI bilgisayar programında toplanarak, kurumun öncelikleri ve ihtiyaçları belirlenebilir. Bu sayede, isteğe göre 24 farklı mesleki ölçek oluşturarak, kuruma özel çözümler geliştirme olanağı vardır.

Diğer Makaleler

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi