Türkiye’deki e-Öğrenme Uygulama Alanları

Türkiye’de hayata geçirilen e-öğrenme uygulamalarının kullanım alanlarını dört ana başlık içinde incelemek istiyoruz. Bunlar, Üniversitelerdeki Uygulamalar, Şirketlerdeki Uygulamalar, Kamudaki Uygulamalar ve Bireylere Yönelik Uygulamalar. Her dört alanda da kendine özgü uygulama başlıkları ve uygulama modelleri bulunmaktadır. Söz konusu modeller ve uygulamalar kısaca aşağıdaki maddelerde açıklanmaktadır.

Türkiye’de hayata geçirilen e-öğrenme uygulamalarının kullanım alanlarını dört ana başlık içinde incelemen istiyoruz. Bunlar; 

  1. Üniversitelerdeki Uygulamalar,
  2. Şirketlerdeki Uygulamalar,
  3. Kamudaki Uygulamalar ve
  4. Bireylere Yönelik Uygulamalar.

Her dört alanda da kendine özgü uygulama başlıkları ve uygulama modelleri bulunmaktadır. Söz konusu modeller ve uygulamalar kısaca aşağıdaki maddelerde açıklanmaktadır.

1) Üniversitelerdeki Uygulamalar
Üniversitelerde ağırlıklı olarak sertifika ve yüksek lisans programları e-öğrenme modelinde uygulanmaktadır. Lisans eğitimi sırasında, üniversitelerde bazı dersler tamamıyla e-öğrenme modelinde sunulmaktadır. Bu uygulamalar, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi’nde gerçekleştirilmektedir.

e-Öğrenme modeliyle lisans ve yüksek lisans diploması sunan Ahmet Yesevi Üniversitesi, uluslararası üniversite statüsünde olma ayrıcalığını kullanmakta, Türkiye’deki en kapsamlı e-öğrenme modelini sunmaktadır.

2) Şirketlerdeki Uygulamalar
Şirketlerdeki uygulamalar ile ilgili son veriler şu şekildedir;

e-Öğrenme İçerik Konu BaşlığıYüzde (%)
Oryantasyon35
Bilişim Teknolojileri65
Kurum İçi Yazılımların Kullanımı18
Hizmetiçi Teknik Konular50
Kişisel ve Profesyonel Gelişim44
Finans47
Satış veya Müşteri İlişkileri32
Ürün/Hizmet Tanıtımı26
İngilizce12
e-Öğrenme Kullanım ModeliYüzde (%)
Eğitim Yönetim Sistemi Satın Alma59
Eğitim Yönetim Sistemi Kiralama41
Online Sınav Kullanımı53

3) Kamudaki Uygulamalar
Kamuda da farklı konularda e-öğrenme uygulamaları bulunmaktadır. En kapsamlı uygulamaların askeriyede yürütüldüğü bilinmektedir. Diğer taraftan, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde gerçekleştirilecek bazı uygulamalar için ihale ve üretim çalışmalarının devam ettiği bilinmektedir.

4) Bireylere Yönelik Uygulamalar
Bireylere yönelik hizmet sunan en kapsamlı portal www.sanal-kampus.com portalidir. Bu portalde, bilişim teknolojileri eğitiminden, Sermaye Piyasası Lisanslama sınavı hazırlık eğitimlerine, kişisel ve profesyonel gelişim eğitimlerinden finans eğitimlerine kadar onlarca farklı konuda e-öğrenme içerikleri sunulmaktadır. Internet kullanıcıları, kredi kartlarını güvenle kullanarak diledikleri eğitimleri almaktadırlar. Bu portal aracılığıyla sunulan ve eğitim kurumları işbirliği ile sunulan bazı eğitimleri tamamlayan kullanıcılara ilgili kurumun sertifikası verilirken, satın alınan tüm eğitimler için katılım belgesi de verilmektedir.

Özellikle üniversiteler tarafından sunulan lisans, yüksek lisans ve sertifika programları, önümüzdeki dönemde bireysel olarak en fazla talep edilecek programlar olacaktır.

Diğer Makaleler

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi