İşten Ayrılmada Destek Program (İADE)

Avrupa’da ve Amerika’da oldukça yaygın olan İşten Ayrılmada Destek (İADE) Programı (outplacement) çeşitli nedenlerle işini kaybeden çalışanlara, kişisel ve profesyonel özelliklerini yeniden değerlendirmeleri ve özelliklerine uygun iş olanakları araştırmaları konusunda yardımcı olmayı amaçlayan bir danışmanlık hizmetidir. İADE hizmeti, topluma ve insanlığa sağladığı katkı ile önem kazanmaktadır. Hem işverenin, hem de işten çıkarılan bireylerin olumlu kazanımlar elde etmesini sağlar. Her iki taraf için de zor olan bu durumu, her iki tarafın da en az zarar ve en yüksek fayda ile aşmasını sağlamaya yönelik olduğu için dünyadaki büyük şirketlerde yaygın olarak uygulanmaktadır. İADE hizmetinin sağladığı destekle, şirkette kalanlar “geride kalan sendromu” yaşamaz. Şaşkınlık, korku, kızgınlık ve güvensizlik duyguları ile başaçıkmayı öğrenir, enerjilerini olumsuz konuşma ve dedikodu yapmak yerine iş sonuçlarına odaklarlar. Bu süreçte soruları yanıtlanır, cesaret ve isteklilikleri desteklenir. Süregelen yüksek motivasyon, sadakat ve bağlılık duygularıyla verimlilik artışına katkıları devamlılık gösterir.

Hepimiz çok farklıyız ve her birimiz biriciğiz. Olağan durumlarda olduğu gibi kriz dönemlerinde de hepimiz farklı tepkiler veriyoruz. Bazılarımız her zamanki gibi davranmaya devam ederken, bazılarımız aşırılığa kaçan, uygun olmayan davranışlar sergiliyor.

Kriz dönemlerinde davranışları ve kararları ile sadece içinde bulunulan zamanı değil, yarını da etkileyecek olan şirketlerdeki kilit kişiler, “insan kaynakları” uzmanları ve yöneticilerdir. En büyük sorumlulukları; kendi iç motivasyonlarını yüksek tutmak, çevresindekilerin motivasyonunu engelleyici durumların oluşmasını önlemek, şirket değerlerine uygun tutum ve davranışlar göstermek ve yeni stratejiler geliştirerek verimliliği sürdürmeye ve artırmaya çalışmaktır. Çalışanların enerjisini ve zamanını planlı olarak krizi aşmaya veya kriz sonrasında varılacak noktaya ulaşmaya yönlendirme sorumluluğu da onlara düşüyor. 

İnsan kaynakları alanında çalışanların kriz dönemlerinde daha fazla önem kazanan çalışma alanlarından biri de çalışan sayısının azaltılması sürecini yönetmek. Bu süreci yönetirken hem kurumun itibarını, hem işten ayrılanların, hem de geride kalanların duygu ve düşüncelerini hesaba katmak, bunun için “outplacement” hizmeti sunmak ya da almak onların önemli bir faaliyet alanı.

Destek İADE programı 

Avrupa’da ve Amerika’da oldukça yaygın olan İşten Ayrılmada Destek (İADE) Programı (outplacement) çeşitli nedenlerle işini kaybeden çalışanlara, kişisel ve profesyonel özelliklerini yeniden değerlendirmeleri ve özelliklerine uygun iş olanakları araştırmaları konusunda yardımcı olmayı amaçlayan bir danışmanlık hizmetidir. Bu hizmet, küreselleşen dünyada rekabete direnebilmek ya da krizle başa çıkabilmek için şirketlerin başvurduğu yeniden yapılanma, birleşme, küçülme veya kapanma gibi durumlarda, insan kaynakları fonksiyonları arasında en hızlı gelişen alan haline gelmiştir. İşten çıkarılan çalışanların kariyerlerinde ulaşmak istedikleri noktaya en hızlı ve en kolay ulaşabilmelerine olanak sağlar.

İADE hizmeti, topluma ve insanlığa sağladığı katkı ile önem kazanmaktadır. Hem işverenin, hem de işten çıkarılan bireylerin olumlu kazanımlar elde etmesini sağlar. Her iki taraf için de zor olan bu durumu, her iki tarafın da en az zarar ve en yüksek fayda ile aşmasını sağlamaya yönelik olduğu için dünyadaki büyük şirketlerde yaygın olarak uygulanmaktadır.

İADE hizmeti şirketin iş dünyasındaki itibarına katkıda bulunurken, işten çıkarılanların kendilerine ve şirketlerine güvenlerini kaybetmeden ayrılmalarını sağlar. Danışmanlık desteği alan kişi işini kaybetmekten kaynaklanan hayal kırıklığı, kaygı ve kızgınlık duygularıyla başa çıkmayı öğrenir. Güçlü ve zayıf yönlerini tanıma, güçlü yönlerini öne çıkartma, etkili özgeçmiş yazma, başarılı görüşmeler yapma özelliklerini geliştirir. Geçmişte yaptığı yanlışlarla hesaplaşırken, kendisine yeni hedefler belirler. Kendisine olan inancı ve güveni artar.İADE hizmetinin sağladığı destekle, şirkette kalanlar “geride kalan sendromu” yaşamaz. Şaşkınlık, korku, kızgınlık ve güvensizlik duyguları ile başaçıkmayı öğrenir, enerjilerini olumsuz konuşma ve dedikodu yapmak yerine iş sonuçlarına odaklarlar. Bu süreçte soruları yanıtlanır, cesaret ve isteklilikleri desteklenir. Süregelen yüksek motivasyon, sadakat ve bağlılık duygularıyla verimlilik artışına katkıları devamlılık gösterir.

İADE programı uygulamasının yararları 

Sonuç

İşten ayrılmada destek alan kurumlar, kriz döneminde çeşitli nedenlerden ötürü işlerini bırakmak zorunda kalan kişilere, kişisel ve profesyonel özellikleriyle ilgili farkındalık yaratarak, çalışanlarının yanında yer alırlar. Aynı zamanda alınan destekle, çalışanlarla doğru iletişim kurabilir, bu süreçte yaşanan olumsuz duygularla daha rahat başaçıkabilir duruma gelirler. Tüm bu hizmetler, gerek kurumların gerekse çalışanların kriz dönemlerini doğru yönetmelerinde en etkili adım olur.

yazar avatarı
Nergis Tüter Çelikten; Baltaş Grubu, Eğitim Program Yöneticisi

Diğer Makaleler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

yazar avatarı
Nergis Tüter Çelikten; Baltaş Grubu, Eğitim Program Yöneticisi
Personova Kişilik Envanteri Testi