Etkilemenin Onaltı Yolu

Farklı araştırmacılar farklı etkileme strateji ve taktikleri önermişlerdir. Aslında yakından incelendiğinde önerilerin bir çoğunda ortak noktalar olduğu görülür. Bunlar arasından biri, 1967’de Marwell ve Schmitt tarafından hazırlanan Onaltı Taktik Listesi, pek çok çalışmanın temelini oluşturmuş ve araştırmaya ilham vermiştir. Bu klasik listeye bu yazıda bir göz atalım.

Farklı araştırmacılar farklı etkileme strateji ve taktikleri önermişlerdir. Aslında yakından incelendiğinde önerilerin bir çoğunda ortak noktalar olduğu görülür. Bunlar arasından biri, 1967’de Marwell ve Schmitt tarafından hazırlanan Onaltı Taktik Listesi, pek çok çalışmanın temelini oluşturmuş ve araştırmaya ilham vermiştir. Şimdi bu klasik listeye bir göz atalım:

Ödül: Eğer dediğimi yaparsan seni ödüllendiririm: “Bugün alırsanız yanında bir de süzgeç veriyoruz.” 

Zarar: Eğer dediğimi yapmazsan, zararlı çıkarsın: “Bugün almazsanız, bu fiyatı bir daha bulamazsınız.” 

Yardımcı uzman: Dediğimi yaparsan, tecrübeme dayanarak söylüyorum, kazançlı çıkarsın: “Üç ay düzenli olarak bu diyeti uygularsanız, kendinizi çok daha zinde ve sağlıklı hissedecek, kan değerlerinizin düştüğünü göreceksiniz.” 

Tehdit edici uzman: Böyle davranırsan, konuyu bilen biri olarak söylüyorum, cezasını çekersin: “Böyle yemeye devam edersen, sonun ya kalp krizi ya beyin kanaması.” 

Göze girme, yaranma: Karşıdakini rahatlatma: “Bugün ne kadar hoş görünüyorsunuz? Ceketinizin rengine bayıldım. Sözleşmenin maddelerine geçmeden önce tatlımızı ısmarlayalım mı?” 

Armağan: Önce ver, sonra iste: “Değer verdiğimiz müşterilerimiz için küçük bir armağanımız var. Şimdi gelelim sözleşmeye . . .” 

Borçluluk: Eski borçları hatırlatma: “Yaptığım bunca şeyden sonra!.. Şimdi de benim yardıma ihtiyacım var.” 

Caydırıcı uyarı: Dişe diş: “Bu rock müziğini sonuna kadar açtığın sürece, ben de klasik müziği sonuna kadar açacağım. Sen kısarsan, ben de kısacağım.” 

Ahlaki gönderme: Bu konuda değerlerimiz ortak, o halde böyle yapman gerek: “Kadınların eşit işe eşit ücret almasına inanıyorsun, değil mi? zaman bu dilekçeyi imzalamalısın. Doğrusu bu.” 

İyilik hali: Dediğimi yaparsan senin için iyi olur: “Eğer egzersizlere devam edersen, üç ay sonra kendini başka biri gibi hissedeceksin.” 

Kötülük hali: Dediğimi yapmazsan pişman olacaksın: “Eğer gidip özür dilemezsen, bir daha bir daha yüzüne bakamayacaksın.” 

İyi örnek: Öngörülü insanlar böyle yapar: “Akıllı insanlar altı ay önceden yer ayırtıyor, en iyi yeri ucuza kapatıyor.” 

Kötü örnek: Ancak zayıf biri böyle yapar: “Sen, bir kez reddedildi diye ağlayıp sızlayan mızmız kızlardan değilsin, değil mi?” 

İyilikseverlik: Bana bir iyilik yap: “Şu rapora hemen ihtiyacım var, bana yardım eder misin?” 

Başkaları gözünde olumlu itibar: Dediğimi yaparsan insanlar seni takdir eder: “Toyota kullananlara insanlar daha bir saygı gösterir.” Başkaları gözünde olumsuz itibar
Dediğimi yapmazsan insanlar senin için kötü düşünür: “Senin için cimri demelerini istemezsin, değil mi?”

Kaynak:

  1. www.workingpsychology.com

Diğer Makaleler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi