Lideri Kim Nasıl Görüyor: Lider Davranışı İzdüşümü

Lideri Kim Nasıl Görüyor: Lider Davranışı İzdüşümü

Türkiye’de dört farklı şirkette, yönetici ve çalışanlar üzerinde yapılan bir araştırma, iş liderlerinin sergilediklerine inandıkları davranışlarıyla, birlikte çalıştıkları kişilerin onlarda gözlemledikleri davranışların örtüşmediğini ortaya koyuyor. Yöneticiler kendilerini öncelikli olarak “ekip kuran ve paylaşımcı” bir lider olarak görürken, çalışanlar onları ağırlıklı olarak “hiyerarşik ve işe odaklı” olarak gözlemliyorlar. Yöneticilerle çalışanların ideal lider davranışları beklentileri de farklı. Lider Davranışı İzdüşümü’nde yöneticiler kendileri, üstleri, eşitleri ve astları tarafından 360° değerlendirilir. Yöneticilik becerilerine ayna tutan 360° geribildirim, lidere tutum ve davranışlarını değerlendirme, düzenleme ve geliştirme olanağı verir. Lider, becerileri hakkında farkındalık kazanırken, birlikte çalıştığı çeşitli kademelerdeki kişiler tarafından nasıl görüldüğüne dair geribildirim alarak kendini daha gerçekçi tanır, liderlik becerilerini daha etkili kullanarak ekibiyle olan iletişim ve işbirliğini geliştirir.

Türkiye’de dört farklı şirkette, yönetici ve çalışanlar üzerinde yapılan bir araştırma1, iş liderlerinin sergilediklerine inandıkları davranışlarıyla, birlikte çalıştıkları kişilerin onlarda gözlemledikleri davranışların örtüşmediğini ortaya koyuyor. Yöneticiler kendilerini öncelikli olarak “ekip kuran ve paylaşımcı” bir lider olarak görürken, çalışanlar onları ağırlıklı olarak “hiyerarşik ve işe odaklı” olarak gözlemliyorlar. Yöneticilerle çalışanların ideal lider davranışları beklentileri de farklı:

İdeal bir lider nasıl olmalı?

Yöneticilere göreÇalışanlara göre
Proaktif ve kararlı olmalıİnsanlarla iyi ilişki kurmalı
Adil olmalıBilgili olmalı
Bilgili olmalıİnsancıl olmalı
Vizyon sahibi olmalıAdil olmalı

Karmaşık iş süreçleri ve ilişkiler ağı içinde lider, bu tür görüş farklılıklarının bilincinde olmayabilir. İş yükü ve günlük yaşam akışı, liderin etkinliğini değerlendirmesine zaman tanımayabilir. Ne var ki, algılar ve beklentiler arasındaki bu açıklık yöneticinin lider olarak etkinliğini azaltırken, liderle çalışanlar arasında anlaşmazlık ve çatışmalara da neden olabilir. 

Çalışanların gözlem ve değerlendirmeleriyle davranışlarındaki engelleri ve kısıtları farkeden lider bu alanları geliştirme olanağına sahip olur. Farklılıkların farkına varmak, etkin liderlik davranışını geliştirmenin ilk adımıdır. 

Yöntem

Bu amacı gerçekleştirmek için hazırlanan Lider Davranışı İzdüşümü‘nde yöneticiler kendileri, üstleri, eşitleri ve astları tarafından 360° değerlendirilir. Yöneticilik becerilerine ayna tutan 360° geribildirim, lidere tutum ve davranışlarını değerlendirme, düzenleme ve geliştirme olanağı verir. Lider, becerileri hakkında farkındalık kazanırken, birlikte çalıştığı çeşitli kademelerdeki kişiler tarafından nasıl görüldüğüne dair geribildirim alarak kendini daha gerçekçi tanır; liderlik becerilerini daha etkili kullanarak ekibiyle olan iletişim ve işbirliğini geliştirir. Lider Davranışı İzdüşümü, dört temel boyuttan oluşur:

  1. Yöneticilik Becerileri”: On iki temel beceri, lider ve birlikte çalıştığı kişiler tarafından değerlendirilir.
  2. Kariyer Gelişimini Gölgeleyebilecek Nedenler: Yönetici olarak karşılaşılan altı temel sorun hakkında geribildirim sağlanır.
  3. Mücadele Gerektiren İşlerle Başaçıkmak” : Liderin farklı alanlardaki zorlayıcı durumlarla başa çıkma yeteneği değerlendirilir.
  4. “Kurumsal Kimlik Değerlendirme Ölçeği” Kurumun genel özellikleri, çalışma şartları gibi konularda işletmenin çalışanları tarafından nasıl tanındığı görülür.

Bütün bu değerlendirmelerin sonucunda 12 farklı boyutta ortaya çıkan grafik, çağdaş liderlik anlayışının gerektirdiği yetkinliklerle ilgili gelişim planı için vazgeçilmez bir hareket noktası oluşturmaktadır. 

Kaynaklar:

  1. Paşa, Selda F. (2000). Türkiye ortamında liderlik özellikleri. Z. Aycan (Ed).,
  2. Türkiye’de Yönetim, Liderlik ve İnsan Kaynakları Uygulamaları(225-240.). Türk Psikologlar Derneği Yayınları.

Diğer Makaleler

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir

Son Makaleler

En Çok Yorumlanan

Öne Çıkan Videolar

Hayatın Hakkını Vermek

Hayatın Hakkını Vermek | Prof. Dr. Acar Baltaş | TEDxIzmir

Mesleğimi nasıl seçmeliyim?

Kurumların yönetim felsefesini hayata taşıyan insan ve değişim projeleri üzerine çalışan Prof. Dr. Zuhal Baltaş, mesleğinizi nasıl seçmelisiniz konusu üzerine bilgi veriyor.

Hayalini Yorganına Göre Uzat

Prof. Dr. Acar Baltaş, TEDxAnkara'da yaptığı konuşmada istek ve başarı arasındaki ilişki ile "yatkın olduğumuz şeyleri hayal etmenin" önemini anlatıyor.

Öne Çıkan Kitaplar

Personova Kişilik Envanteri Testi